Tot nu toe baseerden de elektrische bedrijfswagens van Renault zich op aangepaste platforms, ontwikkeld voor verbrandingsmotoren. Denk maar aan de Kangoo Z.E. uit 2010, bijvoorbeeld. Vandaag kiest de Franse constructeur voor een volledig nieuw concept: een specifiek voor EV's ontwikkeld skateboardplatform. Renault schakelt bovendien over op 800V-technologie, een technische keuze die supersnelle laadtijden belooft.
Deze als SDV omschreven architectuur (kort voor Software Defined Vehicle) integreert motor, batterijen, softwarearchitectuur en besturingssysteem. Het gaat om een flexibele basis waarop verschillende koetswerkvarianten gezet kunnen worden. Dankzij een kleine draaicirkel van 10,3 meter (vergelijkbaar met een Clio) is de SDV-platform ideaal voor stedelijk gebruik.
Renault Trafic E-Tech: de grondlegger
De Trafic is een gevestigde naam sinds 1980. De nieuwe Trafic E-Tech vormt de basis van de nieuwe generatie. Twee lengtes beschikbaat: 4,87 m en 5,27 m, telkens 21 cm korter dan de huidige Trafic. Breedte: 1,92 m; hoogte: 1,90 m. De elektromotor levert 218 pk, de batterijkeuze bedraagt 60 of 81 kWh, goed voor 348 tot 458 km WLTP-autonomie.
De stijl is sober, met moderne accenten zoals een panoramische "triptych" voorruit en fijne A-stijlen. De verlichting is ingetogen en slim geïntegreerd. Achteraan zorgt een verticale lichtsignatuur voor betere zichtbaarheid. Binnenin: een volledig digitaal cockpit (10" en 12" schermen), veel gerecycled plastic, en slimme opbergruimtes. De cilindervormige boordplank vergroot het ruimtegevoel.
Renault Goelette E-Tech: de alleskunner
De Goelette E-Tech is de flexibele werkpartner: een chassis-cabine op basis van de Trafic. Er komen drie varianten: kaal chassis, pick-up (met laadbak) en gesloten box. Motorisatie en batterijen zijn identiek aan de Trafic, maar de autonomie daalt naar ongeveer 200 km, door mindere aerodynamica. De afmetingen blijven behouden: 4,87 en 5,27 m lengte. De hoogte hangt af van de opbouw.
Renault Estafette E-Tech: de Amerikaanse droom
De Estafette E-Tech is de meest verrassende nieuwkomer. Geïnspireerd op Amerikaanse bestelwagens (denk aan de US Postal Grumman en Amazon Rivian), heeft hij geen directe concurrent in Europa. Breedte en lengte zijn gelijk aan de Trafic/Goelette (5,27 m). Binnenin is de boordplank verhoogd met 20 cm. De motor van 218 pk blijft behouden, met een topsnelheid van 125 km/u. Autonomie: 270 tot 355 km WLTP, afhankelijk van de batterij.
Opvallend: de bestuurder zit hoger, op een draaibaar zitje dat 90° draait om makkelijk toegang te krijgen tot de laadruimte. De passagiersstoel is een inklapbaar stoeltje tegen de wand. Praktische extra's: een gele "delivery button" die waarschuwingslichten en deuropening activeert, en grote schuifdeuren zonder elektrische motoren. Achteraan: een slimme rolluikdeur in plaats van traditionele klapdeuren, ideaal voor krappe laadplaatsen.
De drie E-Tech-modellen worden vanaf 2026 gebouwd in de fabriek van Sandouville. Met de Trafic, Goelette en Estafette mikt Renault vooral op grote e-commercebedrijven en koeriersdiensten.
Flexis: de samenwerking achter de schermen
De Trafic, Goelette en Estafette zijn officieel Flexis-producten. Flexis is een joint venture opgericht eind 2023 tussen Renault Group, Volvo Group en CMA CGM Group, gericht op elektrische en geconnecteerde bedrijfsvoertuigen. Ze opereren vanuit Villebon-sur-Yvette (Frankrijk). Aanvankelijk zullen de wagens het Renault-logo dragen, maar later kunnen ze ook onder andere merknamen verschijnen. Naar verluidt zijn de eerste bestellingen (15.000 voertuigen) al binnen.
